Parinti Tematice

Rugaciune

Rugaciune
- Partea 1

        Văzându-l pe unul dintre frați că stătea mai atent decât toți ceilalți în timpul cântării psalmilor și mai ales când se recitau antifoanele dinaintea psalmilor și că făcea gesturi ori își schimba trăsăturile feței de parcă ar fi vorbit cu cineva, l-am rugat să-mi spună ce noimă avea acea purtare. ... Citeste mai departe.

Rugaciune
- Partea 2

        Rugăciunea și răbdarea pot susține împreună cu urcușul continuu și o neîncetată tensiune, ca o căldură care dacă se răcește, greu mai poate fi reaprinsă.
       Numele Domnului nostru Iisus Hristos este înfricoșător dracilor și celor ce se lasă stăpâniți de patimile inspirate de aceia. Dar este înfricoșător prin blândețea și curăția umanității Sale, care înseamnă totodată o libertate de tot ce este rău, o putere absolută față de rău. În El existența umană nu este supusă nici unei robii sau limitări egoiste. ... Citeste mai departe.

Rugaciune
- Partea 3

        Se recunoaște aici o putere a numelui Lui însuși, puterea de-a ne ajuta să părăsim păcatele și să ne bucurăm de mila Lui, de comuniunea cu El potrivit sărăciei noastre. Când rostim numele lui Hristos cu credință, El Însuși vine la noi. Numele cuiva este o punte între el și cei ce-l rostesc cu respect. Când cineva rostește numele meu, eu sunt atras în legătura cu cel ce mi-l rostește. (Filocalia XII)
       De te scoli la slujba ta să nu fii nepăsător sau cu negrijă și în loc să-L cinstești pe Dumnezeu, mai vârtos să-L disprețuiești, ci rămâi cu toată frica cu mintea ta la rugăciune. ... Citeste mai departe.

Rugaciune
- Partea 4

         Diavolii ori de câte ori ne văd că stăm la rugăciune, ne stau și ei cu sârguință împotrivă, sădind în mintea noastră cele ce nu trebuie, ca să ni le aducem aminte sau să le gândim în vremea rugăciunii. Așa vor ei să ducă mintea în robie, iar rugăciunea noastră să o facă nelucrătoare, deșartă și nefolositoare. Căci deșartă cu adevărat și nefolositoare este rugăciunea făcută fără frică, fără trezvie și priveghere. ... Citeste mai departe.