Parinti Tematice

Curvia - Curatia

Curvia - Curatia
- Partea 1

        Din patru lucruri se înmulțește curvia trupului: din somnul pe nesăturate, din glume și din împodobirea trupului. (Avva Isaia)
       Neprihănit este cel ce nici măcar în somn nu mai simte în sine vreo mișcare cât de slabă a desfrânării. Neprihănit este cel ce a dobândit o totală insensibilitate față de trupuri, oricare le-ar fi frumusețea, iar regula și definiția desăvârșitei purități constă în aceasta: a avea aceiași atitudine către cele însuflețite și cele neînsuflețite, raționale și cele lipsite de rațiune. ... Citeste mai departe.

Curvia - Curatia
- Partea 2

        Să n-ai prietenie prea mare cu careva de aceeași vârstă căci această stare de suflet nu te lasă să ajungi la plâns. Înfrânează-ți ochii să nu ia aminte la cineva și nu vei umple inima ta de cumplita îndrăzneală care duce la pierzanie sigură.
       Tinerețea trebuie să se păzească în toate cu mare grijă căci diavolul îi doboară repede pe tineri. Mai întâi încep să vorbească când se întâlnesc ca pentru folosul sufletului, ba de multe ori chiar și fără acest motiv. După aceea trec la altele cum ar fi pofta, îndrăzneala, clevetirea și alte multe rele. ... Citeste mai departe.

Curvia - Curatia
- Partea 3

         A descrie toate lucrările cele rele ale dracilor mi-e cu neputință, iar a înșira cu de-amănutul meșteșugirile lor mi-e rușine, sfiindu-mă de cititorii mai simpli. Totuși ascultă unele viclenii ale duhului curviei. Când cineva a dobândit nepătimirea părții poftitoare și gândurile de rușine s-au răcit, atunci arată bărbați și femei jucând împreună și-l face pe pustnic să privească lucruri și forme de rușine. Ispita aceasta însă nu e printre cele ce țin multă vreme, deoarece rugăciunea neîncetată și mâncarea foarte împuținată, privegherea și îndeletnicirea cu contemplațiile duhovnicești o alungă ca pe un nor fără ploaie. ... Citeste mai departe.