Trandavia - Osteneala
Trandavia - Osteneala- Partea 1
Toți cei care intră în această frumoasă luptă dură, cu multe piedici și totuși ușoară, să știe că trebuie să se arunce oarecum în focul ispitelor și al luptelor cu ei înșiși dacă voiesc să primească într-înșii focul nematerialnic. Să se cerceteze fiecare pe sine și apoi să mănânce din această pâine cu ierburi amare și să bea din paharul acesta cu lacrimi ca sfârșitul acestei lupte să nu-i fie propria condamnare. Vrednic de dispreț și primejdios lucru cu adevărat este ca un călugăr să intre de la început moleșit și descurajat în arenă prevestind tuturor junghierea sa. ... Citeste mai departe.
Trandavia - Osteneala
- Partea 2
Trebuie să cânți puțin și să spui puține pe dinafară, să cercetezi și să păzești puțin gândurile căci cel ce are multe feluri de mâncare la masa sa are plăcere să mănânce din toate, iar cel ce mănâncă un singur fel în fiecare zi nu numai că n-are plăcere în ea, ci cu vremea se și scârbește. Stă în puterea celor desăvârșiți să se împărtășească în fiecare zi de același fel de mâncare fără a se scârbi. Cât despre cântare și despre rostirea pe dinafară să nu te legi pe tine, ci fă după puterea dată ție de Domnul. De citit și de rugăciune să nu te lipsești. Fă puțin din aceasta, puțin din aceea și așa vei cheltui ziua plăcând lui Dumnezeu. ... Citeste mai departe.
Trandavia - Osteneala
- Partea 3
Fericiți cei ale căror osteneli s-au făcut întru cunoștință, căci i-au odihnit de orice povară și ei au biruit reaua lucrare a dracilor, mai ales pa a celor ai lașității, care împiedică pe om de la orice lucru bun. Ei caută să aducă o lene în mintea care voiește să stăruie în Dumnezeu, încercând să o depărteze de la această cale. Socotesc că dacă este în noi iubirea, răbdare și înfrânarea, nu vor putea dracii să facă nici un lucru cu noi, mai ales de va cunoaște mintea că lenea este cea care le distruge pe toate. și-o vei disprețui pe ea, dacă vei fi părăsit toată materia văzută. (Fil. ... Citeste mai departe.